Młoda kapusta z młodymi pomidorami, taki trochę oszukany bigos. Doskonale nada się, jako dodatek do klusek ziemniaczanych ;)
Potrzebne składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 75 dag łopatki wieprzowej
- sól, pieprz do smaku
- 15 dag boczku parzonego
- 6 dużych pieczarek
- cebula
- olej ( ja użyłam olej rzepakowy firmy Kresto )
- majeranek
- 10 średnich pomidorów
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
Sposób wykonania:
- Cebulę obieramy, drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Odkładamy do garnka.
- Na patelnię dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Dajemy do cebuli. Następnie przesmażamy boczek z łopatką.
- Kapustę szatkujemy drobno, dodajemy do garnka. Dolewamy szklankę wody i dusimy na małym ogniu, mieszając.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Wrzucamy do kapusty. Mieszamy, żeby się składniki razem połączyły. Gotujemy do miękkości mięsa.
Smacznego !
ach,jak ja lubię taką kapustkę...:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
Usuńoj lubię młodą kapustkę w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre ;)
Usuńno weź, czemu robisz mi smak na takie dobre rzeczy? :D To nie fair! :P
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się przepysznie. :)
To temu,że Kiti mi pomagała:)
Usuńpodziel się ;) mam ochotę na nią do obiadku;)
OdpowiedzUsuńOk:)
UsuńJakie pyszności nam serwujesz:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMuszę to zorbić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
Usuń