Porzeczkoagrest tak ładnie obrodził w tym roku, że nie mając już pomysłu, co robić postanowiłam przygotować nalewkę.
Potrzebne składniki:
- 3 kg porzeczkoagrestu
- 1 l wody
- 1 l spirytusu
- 1 kg cukru
- garść suszonych śliwek
- garść kandyzowanych owoców
Sposób wykonania:
- Porzeczkoagrest myjemy, wsypujemy do dużego słoika.
- Zasypujemy cukrem.
- Dolewamy 1 l wody i 1 l spirytusu.
- Dodajemy suszone śliwki i kandyzowane owoce.
- Kilka razy dziennie mieszamy słojem. Zostawiamy na 4-6 tygodni.
- Zlewamy i odstawiamy w butelkach.
- Owoce można zużyć do ciasta.
Smacznego !
Byłam kilka dni u rodziców, ale tak szybko zleciały, że nie zdążyłam pobiec na działkę. A tam i agrest, i porzeczki, i mnóstwo innych pyszności.
OdpowiedzUsuńO widzisz, szkoda.
UsuńWspaniale, ale nie dla mnie takie trunki :D
OdpowiedzUsuńWiem ;)
UsuńOj będzie pyszna naleweczka:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńSuper przepis , w smaku znakomite
OdpowiedzUsuń