Ja to najbardziej lubię owoce do ciast, alkohol piją goście :D
Potrzebne składniki:
- 3 kg wiśni
- 2 garści rodzynek
- 5 goździków
- 1 l soku z drążonych wiśni
- garść żurawiny
- cukier waniliowy/laska wanilii
- 0,7 kg cukru
- 1 l spirytusu
- 1/2 l wody
- garść pestek z wiśni
- Wiśnie myjemy, drążymy.
- Wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy 2 garści rodzynek, 5 goździków, garść żurawiny.
- Dorzucamy cukier waniliowy/laskę wanilii.
- Cukier rozpuszczamy w soku z wiśni.
- Owoce zalewamy sokiem, wodą i spirytusem.
- Garść pestek wkładamy w gazie do słoika zawiązane. Po 2 tygodniach wyrzucamy.
- Trzymamy 4-6 tygodni w jasnym miejscu. Zlewamy i odstawiamy na kilka miesięcy, żeby nabrały aromatu i smaku.
Smacznego !
to jest to!:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuńto coś idealnego dla mnie;) mniam
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńO to tak jak u mnie:)
OdpowiedzUsuńJa robię nalewki i wyjadam owoce a goście wypijają trunki:)
Podział musi być ;)
UsuńA dlaczego w jasnym miejscu, a nie w zaciemnionym? Zawsze wydawało mi się, że przetwory lubią cień.
OdpowiedzUsuńto jest git, a wiśnie dają takiego kop hihih
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam nalewki i twoje przepisy na nie:)
OdpowiedzUsuńAleż mi miło ;)
UsuńBardzo smaczne, ale nie dla mnie;)
OdpowiedzUsuńTeż bywa:)
UsuńA co można zrobić z wiśniami? Da się je jakoś przechować? przetworzyć?
OdpowiedzUsuńMożna jeść albo dodać do kruszona.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńprzepis wygląda wyjątkowo. jak słodka wychodzi? ja wolę raczej wytrawne, ale nie zupełnie nie-słodkie? czy mam dodać mniej cukru, czy to będzie ok?
OdpowiedzUsuń