Była już nalewka ze śliwek węgierek, jednak mam dla Was teraz nalewkę ze śliwek z bakaliami. Wyjdzie jeszcze bardziej aromatyczna ;)
Potrzebne składniki:
- 2 kg śliwek bez pestek ( 2,2-2,3 kg całość )
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 1 l spirytusu
- 1/2 szklanki rodzynek ( ja użyłam rodzynek firmy Kresto )
- 1/2 szklanki żurawiny ( ja użyłam żurawinę firmy Kresto )
- 20 suszonych śliwek ( ja użyłam śliwki suszone firmy Kresto )
- 1 cukier waniliowy / laska wanilii
Sposób wykonania:
- Śliwki myjemy, wykrawamy pestki, przekrawamy na pół. Wsypujemy do słoika. Ok. połowy dodajemy rodzynki, żurawinę i suszone śliwki.
- Zalewamy 1 l przegotowanej zimnej wody i 1 l spirytusu. Dodajemy cukier waniliowy. Zakręcamy i mieszamy słoikiem, żeby składniki się wymieszały.
- Zostawiamy na 3,4 tygodnie odstawione. Następnie zlewamy sok,a śliwki zasypujemy 1 kg cukru. Owoce mieszamy co kilka dni. Następnie mieszamy, filtrujemy i zlewamy do butelek. Zostawiamy na kilka miesięcy.
Smacznego !
wygląda okazale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńhuhu :d będzie co popijać w zimowe wieczory ;)
OdpowiedzUsuńJa nie:)
UsuńBardzo smaczne te śliweczki:)
OdpowiedzUsuńO tak:)
Usuńczy sok powstały po wlaniu spirytusu (1 etap) mam zmieszać z sokiem powstałym po zasypaniu cukrem śliwek?
OdpowiedzUsuńTak i przefiltrować.
Usuńdziekuję bardzo :)
Usuńa mam jeszcze jedno pytanie ..sok uzyskany z zasypania śliwek cukrem(2 faza) należy przegotować czy tez może pozostać surowy?
UsuńSurowy musi pozostać.
Usuń