Sezon na grzyby w pełni, więc dlaczego by nie przygotować opieńki w śmietanie? ;)
Potrzebne składniki:
- 20 dag opieniek
- cebulka prażona, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla - do smaku
- 5 ziel angielskich
- 1 liść laurowy
- szczypta kwasu cytrynowego i Vegety
- masło i olej do przesmażenia
- śmietana - 1 szklanka
- 2 cebule
Sposób wykonania:
- Grzyby oczyszczamy, myjemy. Przygotowujemy zalewę - gotujemy wodę z 5 zielami angielskimi i liściem laurowym, odrobiną soli. Dodajemy kwasek cytrynowy, wrzucamy grzyby i gotujemy 30 min. Odcedzamy.
- Masło z olejem przesmażamy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i grzyby. Smażymy ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy i szklankę śmietany. Smażymy jeszcze 1,2 min. aż do prawie całkowitego zgęstnięcia śmietany.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz