Na działce urosło mi dużo koktajlowych pomidorków i postanowiłam je zapasteryzować ;)
Potrzebne składniki:
- 1 kg czerwonych pomidorków koktajlowych
- 1 kg żółtych pomidorków koktajlowych
- 2 cebule
- woda
- na 1 l wody łyżka cukru i łyżka soli
Sposób wykonania:
- Słoiki wyparzamy. Na dno kładziemy po kilka piórek cebuli. Układamy warstwami nakłute czerwone i żółte pomidorki koktajlowe.
- Przygotowujemy zalewę - na 1 l wody wsypujemy 1 łyżkę soli kamiennej i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i zalewamy, zostawiając min. 1 cm od brzegu słoika.
- Zakręcamy, wkładamy do dużego garnka, który zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Jakaś nowość w kuchni, ale ja nie jestem zbyt otwarta na nowe smaki:)
OdpowiedzUsuńWybrzydzasz i tyle ;)
UsuńRobiłam kiedyś podobne, ale zalewałam sokiem z pomidorów, tez były pyszne :)
OdpowiedzUsuńO, muszę kiedyś i takie zrobić ;)
UsuńBez octu tak?
OdpowiedzUsuńDlaczego nakłuwane te pomidorki?
Sprawdzone to już masz, czy pierwszy raz robisz?
Bez octu.
UsuńNakłuwane, żeby pomidorki nie popękały i się nie rozwaliły.
Sprawdzowe ;)
Takie pomidorki, najbardziej lubię w stanie surowym. ;)
OdpowiedzUsuńJa też, ale ileż można ;)
UsuńJa bym zjadła takie na świeżo;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
Usuńciekawy sposób na przerobienie duzej ilosci pomidorków:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
Usuńfajny pomysł:) ślicznie wyglądają w tych słoiczkach:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPychota. Chętnie bym ci podkradła słoiczek:D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńA właśnie czegoś takiego szukałam też mam wykwit pomidorów w tym roku! I jabłek i malin nic tylko robić słoiki!
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuń