Nie ma to, jak domowe pierogi. Te wyszły kwaskowe, więc jeżeli ktoś lubi słodsze musi dodać więcej cukru.
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżki oleju ( ja użyłam olej rzepakowy Rapso )
- 1/3 szklanki malin
- 1/3szklanki borówki amerykańskiej
- tłuszcz
- cukier
Sposób wykonania:
- Wykonujemy ciasto na pierogi z przepisu podstawowego - klik. Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy pierogownicą kółka.
- Maliny i borówki amerykańskie myjemy, zasypujemy cukrem. Dodajemy po 2 maliny i 2 borówki, jako farsz do pieroga.
- Zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy pierogi. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia.
- W między czasie przetapiamy tłuszcz. Pierogi polewamy tłuszczem i posypujemy cukrem.
Smacznego !
Dawno już nie robiłam pierogów. Zazwyczaj idę na łatwiznę i kupuję mrożone w sklepie, ale wiadomo, że własnej roboty smakują o wiele lepiej :)
OdpowiedzUsuńNo to na pewno:)
UsuńNie lubię ,,maszynek" do lepienia pierogów. Pamiętam, że każda, jaka wpadła mi w ręce, zamiast zostawiać ładny wzorek i dokładnie łączyć rogi potrawy, robiła im krzywdę. W przypadku Twojego sprzętu widzę, ze jednak nie masz na co narzekać. Wyszły perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńJa kupiłam najzwyklejszą za parę złotych i mam :)
UsuńKochana Ty wiesz co dobre:)
OdpowiedzUsuńA jak:)
UsuńNarobiłaś mi smaka na pierogi z owocami :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńUwielbiam! :) Jakie pyszności tutaj. :)
OdpowiedzUsuńStaram się:)
UsuńAle narobiłaś ochoty...
OdpowiedzUsuńA jak:)
UsuńA ja jak głupia ostatnio jagód szukałam, jak borówki były na każdym straganie
OdpowiedzUsuńNo widzisz:)
UsuńMuszą być przepyszne :) Choć ja bym zamiast tłuszczu zalała je śmietaną :)
OdpowiedzUsuńJa ze śmietaną jakoś nie jadam, ale co kto lubi:)
UsuńZ malinami zawsze smaczne wychodzą:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńw takim zestawieniu jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńJakże by inaczej:)
Usuńuwielbiam pierogi z owocami, a maliny o każdej porze i w każdej ilości:)
OdpowiedzUsuńTo podobnie, jak ja ;)
Usuń