Tym razem prezentuję przepis na podgrzybki marynowane;)
Potrzebne składniki:
- podgrzybki- 1,5 kg
- szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 5,6 liści laurowych
- gorczyca
- cebula
Sposób wykonania:
- Podgrzybki myjemy. Gotujemy 2 l wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną cebulę. Dodajemy pokrojone podgrzybki. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
- Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren gorczycy, po 1 ziarnie ziela angielskiego i kawałku liścia laurowego. Wkładamy zimne podgrzybki niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).
- Gotujemy zalewę. 5 szklanek wody łączymy z 2 łyżkami cukru, czubatą łyżką soli. Dodajemy 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy,cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę octu,zagotowujemy.
- Zalewamy zimne podgrzybki gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.
Smacznego !
Lubię marynowane grzyby, ale najbardziej maślaki.
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda bardzo klasycznie, ale właśnie w tym tkwi jego urok. Marynowane podgrzybki to świetny dodatek do wielu dań, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Fajnie, że podkreślone zostały etapy przygotowania, bo często pomijane są szczegóły, jak np. wyparzanie słoików czy studzenie grzybów przed zalaniem zalewą. Ciekawi mnie, czy ktoś ma swoje sprawdzone proporcje octu, bo niektórzy wolą bardziej łagodny smak.
OdpowiedzUsuń