Lubię ciasta z owocami, więc postanowiłam skusić się na tę szybką propozycję słodkości.
Potrzebne składniki:
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 1/2 kg śliwek
- na kruszonkę - 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżka kartoflanki, ok. 2 szklanek mąki
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Do miski wbijamy 2 jajka. Dodajemy 2,5 szklanki mąki, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru, 1 szklankę maślanki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dolewamy 1/2 szklanki oleju.
- Całość miksujemy na wolnych obrotach. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
- Śliwki myjemy, kroimy na ósemki, obtaczamy w mące. Układamy w cieście skórką do dołu.
- Posypujemy kruszonką - mieszamy 1/3 kostki margaryny, 2 łyżki cukru, łyżkę kartoflanki i ok. 2 szklanek mąki. Posypujemy ciasto.
- Pieczemy ok. 45 min. w 170,180 st. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Bardzo lubię ciasta z owocami, więc będę miała tę propozycję na uwadze.
OdpowiedzUsuńJa mam podobnie, jak moja poprzedniczka. 😊
OdpowiedzUsuńCiasto ze śliwkami zawsze mnie skusi, uwielbiam jego smak, pasuje na każdą okazję. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie obtacałam w mące śliwek, ale jak będą soczyste, to chętnie wypróbuję tę podpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńTen pomysł na śliwki w mące to coś fajnego i nowego. Kiedyś, dawno temu, siostra robiła tak z rodzynkami.
OdpowiedzUsuńZapewne ciasto pyszne, jednak ja zmniejszyłabym ilość cukru o całą szklankę.
OdpowiedzUsuńLubię ciasto na maślance, często je mama piekła. Fajnie tak później posiedzieć przy kawie.
OdpowiedzUsuńu mnie ostatnio faza na gruszki, także skorzystam z innego przepisu ;-)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u nas. Gruszki rządzą. Robię z czekoladą.
UsuńLubię ciasta zowocami, a w szczególności ze śliwkami - świetnie sprawdzają się w ciastach
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta z owocami, więc możliwe, że wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie, takie wydania ciast lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, aż ślinka cieknie! A jaki olej najlepiej sprawdza się do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńMy lubimy zastępować w ciastach olej masłem, i tu pewnie się sprawdzi. :)
UsuńSzybkie ciasto oby jeszcze łatwe i biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! 🍰 Śliwki i kruszonka to klasyczne połączenie, które zawsze się sprawdza, a krótki czas przygotowania zachęca, by przetestować przepis na ciasto przy najbliższej okazji. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńWygląda na to, że ciasto ze śliwkami to świetny pomysł! Prosty przepis i pyszny efekt. Idealnie nadaje się na słodki podwieczorek. Na pewno będzie smakować każdemu, kto lubi owoce w wypiekach. A posypka z cukru pudru na koniec to strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuń