Leczo z patisona jest równie smaczne, jak zwykle leczo. Patison w smaku przypomina kabaczka, czy cukinię, jest tylko twardszy i nie rozgotowuje się.
Potrzebne składniki:
- patison
- olej
- 4 pieczarki
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- sól, pieprz do smaku
- cebula
- 2 kiełbasy
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- 20 dag boczku parzonego wędzonego
Sposób wykonania:
- Boczek parzony kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju razem z cebulą. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, dusimy. Następnie przesypujemy do większego garnka.
- Na powstałym tłuszczu przesmażamy kiełbasy pokrojone w kostkę. Dodajemy do reszty.
- Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i czerwoną paprykę.
- Patisona obieramy, kroimy w kostkę. Całość dusimy aż do miękkości pozostałych składników.
Smacznego !
Raczej nie dla mnie - nie lubię lecza ;)
OdpowiedzUsuńTeż możliwe;)
UsuńZamieniłabym pieczarki na aktualnie dostępne w lasach grzyby. Co powiesz na borowiki, albo kurki?
OdpowiedzUsuńMogą być, ale ja nie jeżdżę na grzyby w tym roku:)
UsuńJa uwielbiam leczo w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuńSuper;)
UsuńTeż można;)
OdpowiedzUsuńa ja za to nigdy nie jadłam patisonów:P
OdpowiedzUsuńleczo uwielbiam:D
Musisz spróbować koniecznie ;)
UsuńZjadłabym leczo. :D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńChyba nawet zapachniało...
OdpowiedzUsuńZapewne ;)
Usuńpyszności:D ja mogę leczo zawsze i wszędzie!:D
OdpowiedzUsuńWspaniale;)
UsuńBrzmi i wygląda przepysznie. Pewnie wstyd się przyznać - nigdy nie jadłam patisona, jednak zawsze musi być ten pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńWiadomo:)
UsuńNa pewno smaczny. Wypróbuję, jak tylko dorwę patisona... Pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńCieszę się. Również pozdrawiam:)
UsuńJadla leczo chyba ze wszystkiego a nie z patisona... Musze spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie;)
Usuńpycha!
OdpowiedzUsuńO tak:)
Usuńuwielbiam leczo pod każda postacią i jak widać każdy ma inny pomysł na to danie - zabieram przepis do siebie :) dzięki
OdpowiedzUsuńCzekam na wrażenia:)
UsuńNie próbowałam jeszcze patisona ( przy okazji fajnie ktoś nazwał to warzywo:)), wyglądam smakowicie:)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmakuje dobrze:)
Usuńja za leczo nie przepadam
OdpowiedzUsuńSzkoda.
UsuńLecza z patisona nigdy nie jadłam, nigdy nie dodawałam też pieczarek, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMusisz spróbować ;)
UsuńUwielbiam patisona i leczo :)
OdpowiedzUsuńDla mnie super potrawa :)
Cieszę się ;)
Usuńuwielbiam leczo ;) Na jesienne wieczory idealne ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuń