Uwierzycie, że jak do bezy nie podchodziłam tak teraz zrobiłam trzecią w przeciągu krótkiego okresu czasu. Tym razem wersja dla smakoszy połączenia wiśni z czekoladą.
Potrzebne składniki:
- 4 białka
- 2/3 łyżeczki octu winnego
- 2/3 łyżeczki kartoflanki
- 2/3 szklanki cukru
- szczypta soli
- 150 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru pudru ( ja dałam marki Gellwe )
- 6-8 łyżek wiśniówki
- 3-4 łyżki czekolady ( ja dałam marki Gellwe )
- 40-50 dag drylowanych wiśni
- 1/2 szklanki soku z wiśni
- 1/3 szklanki cukru
- budyń waniliowy + 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia
Sposób wykonania:
- 4 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy 2/3 łyżeczki octu winnego,2/3 łyżeczki kartoflanki, 2/3 szklanki cukru. Miksujemy na sztywną pianę.
- Na papierze odrysowujemy 2 okręgi o średnicy 18 cm. Wykładamy na nie po 1/2 części masy. Piekarnik nastawiamy do 180 st., po włożeniu bez natychmiast zmniejszamy do 130 str. i pieczemy ok. 1,5 h. Zostawiamy do wystygnięcia.
- Do 1/2 szklanki soku z wiśni dodajemy 1/3 szklankę cukru. Budyń waniliowy dodajemy rozrobiony z odrobiną wody razem z wiśniami do soku. Zagotowujemy. Mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
- W 2 misce ubijamy śmietanę 30%, dodajemy serek mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 6-8 łyżek wiśniówki, 3-4 łyżki czekolady oraz cukier waniliowy. Mieszamy.
- Na 1 bezę układamy masę wiśniową z kremem czekoladowym. Nakładamy 2 bezę, następnie znów wiśnie i krem. Na tym układamy dekorację z wiśni.
- Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego !
Uwielbiam bezę własnego wypieku. W takim wydaniu, jeszcze jej nie jadłam. 😊
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Uwielbiam tę bezę.
OdpowiedzUsuń