środa, 9 października 2013

Ciasto czekoladowe z malinami.

Ciasto czekoladowe będzie doskonałą bazą do wykonania tego tortu. Oczywiście takie cudo zażyczyła sobie Martyna ;)


Potrzebne składniki:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ponad 3/4 szklanki oleju (170 ml )
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 galaretki malinowe
  • duży jogurt naturalny
  • 50 dag malin
Masa:
  • 1/2 małego masła roślinnego 82 %
  • 1/2 kostki 82 % masła ekstra
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki frużeliny malinowej
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania:
  1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe z przepisu - klik. Zostawiamy do wystygnięcia, kroimy na 3 płaty. 
  2. Przygotowujemy masę. 2 masła mieszamy razem. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy powoli do maseł. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej frużelinę wiśniową.
  3. Pierwszy płat smarujemy masą malinową, Nakładamy malin. Układamy drugi płat.
  4. 2 galaretki malinowe rozrabiamy w 2 szklankach wody. Wstawiamy do lodówki, gdy będą prawie stężone dodajemy duży jogurt naturalny. Nakładamy na 2 płat czekoladowy. Układamy 3 płat, smarujemy masą czekoladą. Układamy maliny i zalewamy kolejnymi prawie stężonymi 2 galaretkami malinowymi rozrobionymi w 3,5 szklankach wody.
  5. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz