Ciasto czekoladowe będzie doskonałą bazą do wykonania tego tortu. Oczywiście takie cudo zażyczyła sobie Martyna ;)
Potrzebne składniki:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka mleka
- ponad 3/4 szklanki oleju (170 ml )
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 galaretki malinowe
- duży jogurt naturalny
- 50 dag malin
Masa:
- 1/2 małego masła roślinnego 82 %
- 1/2 kostki 82 % masła ekstra
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 łyżki frużeliny malinowej
- 1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy ciasto czekoladowe z przepisu - klik. Zostawiamy do wystygnięcia, kroimy na 3 płaty.
- Przygotowujemy masę. 2 masła mieszamy razem. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy powoli do maseł. Dzielimy masę na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej frużelinę wiśniową.
- Pierwszy płat smarujemy masą malinową, Nakładamy malin. Układamy drugi płat.
- 2 galaretki malinowe rozrabiamy w 2 szklankach wody. Wstawiamy do lodówki, gdy będą prawie stężone dodajemy duży jogurt naturalny. Nakładamy na 2 płat czekoladowy. Układamy 3 płat, smarujemy masą czekoladą. Układamy maliny i zalewamy kolejnymi prawie stężonymi 2 galaretkami malinowymi rozrobionymi w 3,5 szklankach wody.
- Zostawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz