poniedziałek, 21 października 2013

Orzechowe ,,pieguski" z żurawiną i rodzynkami.

Moje ulubione ,,pieguski", bez których nie mogę dłużej wytrzymać. Tutaj połączenie tego, co uwielbiam, czyli orzechów laskowych, żurawiny i rodzynek.

Orzechowe ,,pieguski" z żurawiną i rodzynkami.
Potrzebne składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki gęstej śmietany, ja dałam 30 %
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki tartych orzechów laskowych ( ja użyłam firmy Back Mit )
  • 1/3 szklanki rodzynek ( ja użyłam firmy Kresto )
  • 1/3 szklanki żurawiny ( ja użyłam firmy Kresto )
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego ( ja użyłam firmy Kresto )

Sposób wykonania:
  1. Zagniatamy ciasto z 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 kostki masła. Dodajemy 2 żółtka, 1/5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki gęstej śmietany oraz szczyptę soli. Dorzucamy 1/3 szklanki tartych orzechów laskowych oraz łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
  2. Dodajemy 1/3 szklanki rodzynek i 1/3 szklanki żurawiny. Mieszamy.
  3. Układamy na blasze papilotki. Z ciasta formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i wkładamy do papierków. 
  4. Pieczemy ok. 15 min w 180 st.
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




21 komentarzy:

  1. Nie przepadam za rodzynkami, ale myślę, że w takim połączeniu nie będą mi przeszkadzać. :)
    Dzięki za przepis - na pewno wykorzystam! C:

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, ile sztuk, bo niedowidzę, wyjdzie z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, szkoda, że pieczenie nie należy do moich ulubionych czynności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na takie ciastka zawsze sie skusze w;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pieguski. Szkoda że tak szybko znikają...

    OdpowiedzUsuń
  6. ale smacznie wyglądają :) aż naszła mnie ochota na pieczenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wolę tą wersję z czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana ale Ty masz talent, wygrałabyś jakiś program kulinarny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię żurawinę, więc na pewno skorzystam z tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń