Moje ulubione ,,pieguski", bez których nie mogę dłużej wytrzymać. Tutaj połączenie tego, co uwielbiam, czyli orzechów laskowych, żurawiny i rodzynek.
Potrzebne składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/5 kostki masła
- 2 żółtka
- 1/5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki gęstej śmietany, ja dałam 30 %
- szczypta soli
- 1/3 szklanki tartych orzechów laskowych ( ja użyłam firmy Back Mit )
- 1/3 szklanki rodzynek ( ja użyłam firmy Kresto )
- 1/3 szklanki żurawiny ( ja użyłam firmy Kresto )
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego ( ja użyłam firmy Kresto )
Sposób wykonania:
- Zagniatamy ciasto z 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 kostki masła. Dodajemy 2 żółtka, 1/5 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1,5 czubatej łyżki gęstej śmietany oraz szczyptę soli. Dorzucamy 1/3 szklanki tartych orzechów laskowych oraz łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
- Dodajemy 1/3 szklanki rodzynek i 1/3 szklanki żurawiny. Mieszamy.
- Układamy na blasze papilotki. Z ciasta formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy i wkładamy do papierków.
- Pieczemy ok. 15 min w 180 st.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
kusiszzzzz!!!
OdpowiedzUsuńA jak :)
UsuńNie przepadam za rodzynkami, ale myślę, że w takim połączeniu nie będą mi przeszkadzać. :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis - na pewno wykorzystam! C:
Zawsze możesz je ominąć ;)
UsuńKochana, ile sztuk, bo niedowidzę, wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuń12-15 :)
Usuńpysznie wyglądają, szkoda, że pieczenie nie należy do moich ulubionych czynności :)
OdpowiedzUsuńMoże jednak się skusisz ;)
Usuńna takie ciastka zawsze sie skusze w;-)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńUwielbiam pieguski. Szkoda że tak szybko znikają...
OdpowiedzUsuńTaki ich urok ;)
Usuńale smacznie wyglądają :) aż naszła mnie ochota na pieczenie ;-)
OdpowiedzUsuńNie ma więc co zwlekać ;)
UsuńJa wolę tą wersję z czekoladą:)
OdpowiedzUsuńMożesz ;)
Usuńnie mogłabym się im oprzeć:D
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńKochana ale Ty masz talent, wygrałabyś jakiś program kulinarny :)
OdpowiedzUsuńNajpierw musiałabym się zgłosić ;p
Usuńbardzo lubię żurawinę, więc na pewno skorzystam z tego przepisu :-)
OdpowiedzUsuń