piątek, 1 listopada 2013

,,Francuski szef kuchni” Julia Child

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2013

Format : Książka
Ilość stron: 400
Półka: posiadam
Do kupienia: GandalfMerlin, Literackie


O Juli Child słyszał chyba każdy kucharz. Ta kobieta to legenda gotowania. Zaczęło się niewinnie, została zaproszona przez przypadek do przygotowania 3 próbnych odcinków na temat francuskiego jedzenia, jednak widzom tak się spodobało, że powstawały kolejne serie. ,,Francuski szef kuchni” to nazwa programu, który był emitowany w Stanach w latach 60. XX wieku.

Muszę przyznać, że prosząc o tą pozycję nie spojrzałam, ile ma stron. Na 1 spotkaniu Blogerów otrzymałam notesik z Julią Child i myślałam, że to będzie coś podobnego. Jakże więc się zdziwiłam gdy okazało się, że ta jest o wiele większa, bo liczy bowiem ponad 500 str. Może to i lepiej, więcej cudownych przepisów będzie do wypróbowania.

W książce zostały spisane przepisy od 14 odcinka ,,Francuskiego szefa kuchni”, gdyż wcześniejsze taśmy się nie zachowały. Przedstawiane dania musiały być proste i szybkie w wykonaniu, ponieważ jeden program trwał tylko 30 min. Co więc możemy znaleźć w tej książce kucharskiej?

Pierwsze co rzuca się w oczy to Piersi z kurczaka z risottem, następnie pojawiła się także Pieczona kaczka a l’orange, czy uwielbiany przeze mnie mus czekoladowy. Dalej było jeszcze ciekawiej. Widzowie mogli poznać przepis na Auszpiki – kaczkę z wiśniami, jajka w auszpiku. Chyba każdy z nas lubi Naleśniki, prawda? Julia Child przygotowała je np. z masłem pomarańczowym i migdałami. Ziemniak w roli głównej doskonale sprawdzi się w Zapiekance z ziemniaków i kiełbasy, a także w Plackach ziemniaczanych z tłustą śmietaną i serkiem śmietankowym. Wielbiciele ryb także znajdą coś dla siebie.

Uwielbiam ciasto francuskie. Dzięki tej książce dowiemy się, jak przygotować je w domu. Skoro już mowa prawie o słodkościach czas na Desery. W tej roli doskonale odnajdzie się Żółty biszkopt z pomarańczowym kremem maślanym. Z pewnością zasmakują Wam także Babeczki z rumem, czy Krem czekoladowy z migdałami na biszkoptach.  Francuska tarta z jabłkami to zdecydowanie coś dla mnie.  Z chęcią wypróbuję także Suflet czekoladowy.

Dla miłośników mięsa Kurczak duszony w białym winie z warzywami, czy Pieczone cielęcina z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym będzie doskonałym daniem obiadowym. A do mięsa polecam także Sałatki : Zieloną sałatę, Sałatkę na danie główne. Jako propozycję na lunch Julia Child podała Świeże pomarańcze glazurowane syropem ze skórką pomarańczową. Chyba nikt nie oprze się Szarlotce, tym bardziej, że to ciasto doskonale wpasuje się w jesienny klimat.

Nie zabraknie także zup, takich jak Zupa czosnkowa, Krem z ogórków. Z pewnością dużą popularnością będzie się cieszył Majonez domowej roboty, czy Kurczak duszony na sposób francuski, a także Jajka w koszulkach. Sorbet truskawkowy, czy Kubeczki z ciastek to obowiązkowe pozycje dla miłośników łakoci.

Na uwagę zasługują także przeplatane pomiędzy przepisami porady na przygotowanie niektórych potraw lub produktów. Mimo, że książka nie posiada kolorowych cieszących oczu ilustracji to i tak smak potraw aż czuć czytając przepisy Juli Child. To coś więcej, niż zwykła książka kucharska. To cudowna publikacja, upamiętniająca program kulinarny, a także pamięć autorki.

Na końcu znajduje się przewodnik tematyczny, a następnie jeszcze spis treści według numerów programów. Z ,,Francuskim szefem kuchni” zapoznałam się z ogromną przyjemnością. Nie mogę nie wspomnieć o cenie. 40 zł za taką dawkę inspiracji i przepisów to naprawdę niezbyt wygórowana kwota. Ta książka będzie doskonałym prezentem dla fanów Juli Child, ale także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jak wspomniałam przepisy nie mogły być zbyt czasochłonne, żeby nie zrazić widzów. Ja jestem w pełni usatysfakcjonowana tym, co otrzymałam.

Moja ocena : 9/10

Za egzemplarz książki do recenzji dziękuję


Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.



10 komentarzy: