W zeszłym roku przygotowywałam Świąteczny keks z owocami i lukrem, w tym roku postanowiłam wypróbować przepis Pani Ewy Wachowicz. Ciasto wyszło cudownie pyszne ;)
Potrzebne składniki:
- 1 kostka masła
- 4/5 szklanki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 i 1/5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 40 dag bakalii - ja dałam owoce kandyzowane
- 2 łyżki winnego rumu ( ja nie dawałam )
Sposób wykonania:
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym Dodajemy jajka, sól, skórkę z cytryny. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy, cały czas ucierając.
- Bakalie obtaczamy w mące ( jeżeli rodzynki to zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut ) i dodajemy do ciasta.
- Keksówkę 12cm*30cm smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie bułką tartą. Wylewamy ciasto.
- Ja piekłam ok. 30 min. w 180 st. Po ostygnięciu lukrujemy i posypujemy kandyzowanymi owocami.
Smacznego!
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
o rany, ale pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo szybko zniknął:)
Usuńo pyszności!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie!
UsuńLubię keks. Tyle w nim smaku.
OdpowiedzUsuńZgadzam się.
UsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny.
Usuńtaki keks chętnie zjem...
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
Usuńświetne:)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńBardzo mi zasmakował!
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńtak zachwalasz ze muszę go zrobić:D
OdpowiedzUsuńKoniecznie:)
UsuńWygląda smakowicie,przydatny i ciekawy przepis.:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńkeks właśnie mi się z zimą kojarzy:)
OdpowiedzUsuńTeż trafne skojarzenie:)
UsuńZrobie jutro do kawy , mam wizyte tesciow :)
OdpowiedzUsuńO, z pewnością zasmakuje ;)
Usuń