Potrzebne składniki:
- 1,5 kostki masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 żółtek
- czekolada La Mattina marki Gellwe
Masa:
- 8 białek
- 3/4 szklanki oleju
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- słoik wiśni
- słoik agrestu
Sposób wykonania:
- Zagniatamy ciasto z 1,5 kostki tłuszczu, 8 żółtek, 3 szklanek mąki, 3 łyżeczek proszku do pieczenia i 3 łyżek cukru pudru. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1-2 h.
- Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Do jednej dodajemy 2,3 łyżki czekolady.
- Wykładamy 1 część białego ciasta, następnie czekoladowe. Układamy naprzemiennie wiśnie z agrestem.
- Ubijamy 8 białek na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki oleju, 2 budynie waniliowe i 1,5 szklanki cukru oraz cukier waniliowy. Wylewamy na owoce.
- Nakładamy ostatnią warstwę białego ciasta.
- Pieczemy ok. 50 min. w 190 st.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
musiało być dobre!
OdpowiedzUsuńByło:)
UsuńMniam!:)
OdpowiedzUsuńO tak:)
Usuńświetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuńsmacznie wygląda, ale ostatnio przytyłam i nie wiem jak schudnąć bo jestem okropnym łasuchem :(
OdpowiedzUsuńJa też.
Usuńidealne do kawki:) i do tego z owocami, które przełamuje słodycz:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńBardzooo dawno nie robiłam tego ciacha, a jest smaczne:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńBardzo mi zasmakował:)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuń