Długo myślałam, jak wykombinować zielony lukier, nie dodając barwników. I oto jest. Lukier Lychee - nazwa powstała od nazwy herbaty. Na zdjęciu tego nie widać, ale naprawdę był zielony i bardzo pyszny :)
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Do miseczki wbijamy 1 białko. Dodajemy ok. 8 łyżek cukru pudru.
- Herbatę Green Tea Lychee mielimy i dodajemy łyżeczkę do białka.
- Mieszamy, lukier powinien być płynny. Polewamy nim ciasta.
Smacznego !
Nie lubię lukru na cieście, ale ostatnio barwiłam marcepan na zielono- użyłam soku ze szpinkau, choć muszę spróbować też z zieloną herbatą :)
OdpowiedzUsuńO, super pomysł:)
UsuńFajny miał kolor;)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńKochana, jak to się prawidłowo wymawia? Czy Lychee ma coś wspólnego z liczi?
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak się wymawia:)
UsuńNie lubię lukru do ciasta, chociaż Twój pomysł jest bardzo ciekawy;)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńBardzo pomysłowo !!! :)
OdpowiedzUsuńO tak:)
UsuńJaki fajny i naturalny lukier :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńNa zielono barwic można żywność pokrzywą. Na blogu "Trochę inna cukiernia" widziałam nawet przepis na lody z pokrzywy. Ale jak sprawdziłby się w lukrze?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, chyba pozostanę przy herbacie:)
UsuńCiekawy pomysł, a nie wiedziałam, że lukier jest taki prosty!! To może świąteczne ciasteczka z lukrem? Musze poszukać jak jeszcze można zrobić kolorowy lukier, bez barwników, np czerwony? Może z buraków?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Z buraków do ciasteczek to chyba nie bardzo:)
UsuńJak przystało na leniwca ograniczam się do polania ciasta czekoladą (o ile zdążę zanim pożrą wszystko) :)
OdpowiedzUsuńAle pomysł jest ciekawy...
Ja czekoladą jakoś nie;)
UsuńRobiłam zielony lukier ze świeżych listków mięty. Był fantastyczny i w kolorze i w smaku. Przetestuję także zieloną herbatkę...
OdpowiedzUsuńTeż musiał być pyszny ;)
Usuńuwielbiam lukier !:)
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre ;)
UsuńW kuchni zawsze liczy pomysł :)
OdpowiedzUsuń