sobota, 2 listopada 2013

Lukier Lychee.

Długo myślałam, jak wykombinować zielony lukier, nie dodając barwników. I oto jest. Lukier Lychee - nazwa powstała od nazwy herbaty. Na zdjęciu tego nie widać, ale naprawdę był zielony i bardzo pyszny :)

Lukier Lychee
Potrzebne składniki:
  • białko z 1 jajka
  • ok. 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka zmielonej herbaty Green Tea Lychee


Sposób wykonania:

  1. Do miseczki wbijamy 1 białko. Dodajemy ok. 8 łyżek cukru pudru.
  2. Herbatę Green Tea Lychee mielimy i dodajemy łyżeczkę do białka.
  3. Mieszamy, lukier powinien być płynny. Polewamy nim ciasta.

Smacznego !

23 komentarze:

  1. Nie lubię lukru na cieście, ale ostatnio barwiłam marcepan na zielono- użyłam soku ze szpinkau, choć muszę spróbować też z zieloną herbatą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, jak to się prawidłowo wymawia? Czy Lychee ma coś wspólnego z liczi?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie lubię lukru do ciasta, chociaż Twój pomysł jest bardzo ciekawy;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowo !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny i naturalny lukier :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na zielono barwic można żywność pokrzywą. Na blogu "Trochę inna cukiernia" widziałam nawet przepis na lody z pokrzywy. Ale jak sprawdziłby się w lukrze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, chyba pozostanę przy herbacie:)

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł, a nie wiedziałam, że lukier jest taki prosty!! To może świąteczne ciasteczka z lukrem? Musze poszukać jak jeszcze można zrobić kolorowy lukier, bez barwników, np czerwony? Może z buraków?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak przystało na leniwca ograniczam się do polania ciasta czekoladą (o ile zdążę zanim pożrą wszystko) :)
    Ale pomysł jest ciekawy...

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam zielony lukier ze świeżych listków mięty. Był fantastyczny i w kolorze i w smaku. Przetestuję także zieloną herbatkę...

    OdpowiedzUsuń