środa, 11 listopada 2020

Oczy carycy

Zainspirowałam się przepisem Anuli, ale trochę go zmodyfikowałam:)

Potrzebne składniki:
  • 8 jajek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki + 10 łyżek cukru
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 budynie waniliowe
  • masło roślinne 82 % (250g)
  • orzechy
  • 3,5 szklanki mleka
  • 12 krówek
  • 20 dag biszkoptów
  • 2 galaretki malinowe
  • nalewka malinowa

Sposób wykonania:
  1. Ubijamy 6 białek ze szczyptą soli na bardzo gęstą pianę. Dodajemy 1,5 szklanki cukru, bardzo powoli, cały czas ubijając. Dodajemy powoli szklankę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę octu i 1/3 szklanki oleju. Wszystko dobrze miksujemy i odstawiamy.
  2. Następnie do 6 żółtek, 2 jajek wsypujemy 6 czubatych łyżek cukru i ubijamy na konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy, cały czas ubijając, powoli 4 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1 czubatą łyżkę proszku do pieczenia i 1/3 szklanki oleju.
  3. Blachę smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę ciemnego ciasta, rozsmarowujemy na blasze. Na to wykładamy połowę ciasta białego. Następnie resztę ciasta czarnego, a potem białego.
  4. Bierzemy widelec i staramy się je delikatnie przemieszać przez całą blachę, aż do jej dna. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 min. w 180 st. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Gotujemy 2 galaretki malinowe w 3 szklankach wody. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż prawie się zgęstną.
  6. Z 3,5 szklanki mleka gotujemy z 6 łyżkami cukru 2 budynie waniliowe. Zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy 20 dag masła roślinnego i miksujemy do czasu wyrobienia masy. Odstawiamy.
  7. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat zostawiamy na blasze, smarujemy połową masy budyniowej. Następnie każdy biszkopt maczamy w nalewce i układamy jeden obok drugiego na masie. Zalewamy tężejącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnięcia się galaretki.
  8. Wystawiamy z lodówki. Wykładamy na ciasto resztę masy budyniowej i nakrywamy drugim blatem.
  9. Gotujemy polewę krówkową. 12 krówek kruszymy, wkładamy do garnka, wlewamy 1/3 szklanki wody, 50 g masła roślinnego, łyżkę kakao. Całość mieszamy, starając się, aby się wszystko rozpuściło. Chłodzimy w zimnej wodzie, mieszając. Już prawie zimną polewą smarujemy ciasto.
  10. Na polewę wykładamy drobno pokrojone orzechy włoskie. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego !

2 komentarze: