wtorek, 5 listopada 2013

Sezamki.

Przepis na sezamki zaczerpnęłam z bloga Doroty z Moje wypieki . Moje co prawda nie wyszły tak kształtne, jak jej, ale i tak są pyszne ;)

Sezamki.

Potrzebne składniki:

  • 200 g sezamu ( ja użyłam firmy Kresto )
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób wykonania:
  1. Sezam prażymy na suchej patelni aż będzie miał złocisty kolor. Przesypujemy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.
  2. Szklankę cukru gotujemy z 2 łyżkami wody aż utworzy się karmel. Następnie dolewamy łyżkę miodu i wsypujemy sezam. Od teraz musimy działać bardzo szybko.
  3. Sezam wylewamy na szybciej przygotowany na blasze papier do pieczenia. Rozsmarowujemy. 
  4. Teoretycznie powinniśmy przykryć drugim z góry, zaś rozwałkować na grubość 1 cm i zdjąć, zostawiając do wystygnięcia, ale mi już zastygły szybciej, więc wyszły trochę niekształtne, niemniej pyszne ;)
Smacznego !

Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.




26 komentarzy:

  1. Uwielbiam sezamki. Kto powiedział, że muszą być równo przycięte. Wyglądają naprawdę apetycznie. Polecam mój sezamowy torcik...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sezamki, ale nigdy sama nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zostanie ich trochę do soboty? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, ale będą inne różne smakołyki ;) Mam nadzieję, że Wam posmakują. I będziecie tyle siedzieć, aż wszystko nie zniknie :D

      Usuń
  4. smaczek z dzieciństwa:D kocham sezamki! mam do nich wielką słabość;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja żonka uwielbia sezamki, może kiedyś Jej zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł by zrobić takie samemu :) Mniam!
    PS. czy w punkcie 2- nie powinny być 2 łyżki wody (a nie mąki)? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam! a domowych jeszcze nie robiłam, pora to zmienić.

    OdpowiedzUsuń