Produkty ekologiczne są na czasie, a takie dżemy są bardzo dobre w smaku. Dziś pierwsza część cyklu Piekę z jestem-eko.pl. Kolejna pojawi się prawdopodobnie 25 grudnia.
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Pierwsza propozycja to :
Rolada z konfiturą jeżynową, galaretką i śmietaną.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 260 g konfitury jeżynowej Bio
- 1 galaretka owoce leśne
- 2 małe śmietany 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy ok. 30 min. w 160 st.
- Gorącą roladę zawijamy w papier do pieczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
- W szklance wody zagotowujemy 1 galaretkę owoce leśne. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
- Rozwijamy, smarujemy delikatnie konfiturą, wylewamy tężejącą galaretkę.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, którą rozpuszczamy w gorącej wodzie, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy startą czekoladą. Smarujemy roladę.
- Zwijamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 h, a najlepiej do kolejnego dnia zostawić.
- Posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Chcąc zachować kwasotę żurawiny zdecydowałam się na dodanie cappuccino chocolate zamiast zwykłej czekolady, która przeważała by w babeczkach. A tak żurawina jest cudownie wyczuwalna ;)
Muffiny żurawinowe z dodatkiem cappuccino chocolate.
Potrzebne składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- konfitura żurawinowa
- 3 łyżki cappuccino chocolate
- cukier puder
Sposób wykonania:
- 1 i 3/4 szklanki mąki łączymy z 3/4 szklanki cukru, 2 jajkami, 1/2 szklanki oleju, szklanką mleka, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego. Mieszamy. Dodajemy 3 łyżki cappuccino chocolate. Łączymy składniki.
- Formę wykładamy papilotkami. Wylewamy po 1,5 łyżki ciasta, nakładamy po łyżeczce konfitury żurawinowej, dolewamy po ok. 1,5 łyżki ciasta.
- Pieczemy dobre 20 min. w 200 st. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Smacznego!
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDzięki. Jeszcze lepiej smakuje;)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, smakują jeszcze lepiej ;)
Usuńpysznie:D
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńDla takich słodkości warto być eko :)
OdpowiedzUsuńJasne Ewunia ;)
Usuńwspaniale wyglądające słodkości:) mnaimmm
OdpowiedzUsuńA smakują jeszcze lepiej ;)
UsuńPyszne muszą być te muffiny i rolada:) Warto spróbować tych eko konfitur!
OdpowiedzUsuńSą doprawdy pyszne w smaku ;)
UsuńTotalnie zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńCzas więc coś przekąsić ;)
UsuńOby dwie pozycje wyglądają pysznie :)) A.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPycha, dobrze że jesteś daleko bo byłabym Twoim częstym gościem:-p
OdpowiedzUsuńI wzajemnie ;)
UsuńWow! Ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńPycha ;)
UsuńPrzepyszna roladka;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie;)
Usuńjak zawsze pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń