Seromakowiec to hit naszego Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu masy makowej i serowej zachwyci zarówno miłośników sernika, jak i makowca.
Potrzebne składniki:
- 5 jajek,
- 1/2 kg sera białego,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek cytrynowy,
- olejek pomarańczowy,
- rodzynki,
- cukier - 1,5 szklanki,
- 3/4 kostki tłuszczu
- skórka pomarańczowa, migdały w płatkach ( opcjonalnie )
- 30 dag maku
- wiśnie drążone - 1/2 słoika
- płaska łyżka kaszki manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki kartoflanki
Sposób wykonania:
- Zagniatamy kruche ciasto z 1/2 kostki tłuszczu, 3 łyżek cukru, szklanki mąki pszennej i 1/4 kartoflanki, dodajemy trochę olejków, cukru waniliowego i 2 żółtka. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
- Przygotowujemy masę sernikową. Gotujemy ziemniaki, studzimy, przekręcamy przez maszynkę z 1/2 kostki sera białego.
- Ucieramy 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym i olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po trochu masy serowej. Na koniec rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały w płatkach. Ubijamy 3 białka. Dodajemy do masy, mieszamy. Odstawiamy.
- Przygotowujemy połowę masy makowej.
- Wykładamy naprzemiennie masę serową i makową. Na dole powinna być pierwsza masa makowa, serowa, makowa i na górze serowa.
- Pieczemy ok. godziny w 180-200 st.
- Możemy polukrować lukrem królewskim.
też go uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńWiesz, co dobre ;)
Usuńpyszne ciasto:D
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńZ pewnością przepyszny:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńUwielbiam ciasta z makiem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo podobnie, jak ja.
UsuńAleż bym spróbowała, chociaż kawałek, tak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje;)
UsuńCzęsto robię to ciasto, bo bardzo je lubię. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń