środa, 24 kwietnia 2019

Seromakowiec.

Seromakowiec to hit naszego Bożego Narodzenia. Dzięki połączeniu masy makowej i serowej zachwyci zarówno miłośników sernika, jak i makowca.

Seromakowiec.



Potrzebne składniki:
  • 5 jajek,
  • 1/2 kg sera białego,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek cytrynowy,
  • olejek pomarańczowy,
  • rodzynki,
  • cukier - 1,5 szklanki,
  • 3/4 kostki tłuszczu 
  • skórka pomarańczowa, migdały w płatkach ( opcjonalnie )
  • 30 dag maku
  • wiśnie drążone - 1/2 słoika
  • płaska łyżka kaszki manny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kartoflanki

Sposób wykonania:
  1. Zagniatamy kruche ciasto z 1/2 kostki tłuszczu, 3 łyżek cukru, szklanki mąki pszennej i 1/4 kartoflanki, dodajemy trochę olejków, cukru waniliowego i 2 żółtka. Wykładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
  2. Przygotowujemy masę sernikową. Gotujemy ziemniaki, studzimy, przekręcamy przez maszynkę z 1/2 kostki sera białego. 
  3. Ucieramy 3 żółtka z 1/2 szklanki cukru, cukrem waniliowym i olejkiem pomarańczowym. Dodajemy po trochu masy serowej. Na koniec rodzynki, skórkę pomarańczową, migdały w płatkach. Ubijamy 3 białka. Dodajemy do masy, mieszamy. Odstawiamy.
  4. Przygotowujemy połowę masy makowej
  5. Wykładamy naprzemiennie masę serową i makową. Na dole powinna być pierwsza masa makowa, serowa, makowa i na górze serowa.
  6. Pieczemy ok. godziny w 180-200 st. 
  7. Możemy polukrować lukrem królewskim.

12 komentarzy: