Grudzień upłynął nam pod hasłem Piekę z jestem-eko.pl. Dziś mam dla Was następujące propozycje : Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Na początek czas na Zapiekankę makaronową z sosem kukurydzianym. Wyszła bardzo dobra, muszę przyznać, że wszystkim domownikom smakowała;)
- 500 g makaronu orkiszowego eko
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 2 łyżki tłuszczu
- 3 łyżki mąki
- szklanka śmietany
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany, cebulka prażona, bazylia - po ok. 2 łyżeczki
- 20 dag sera żółtego
Sposób wykonania:
- Makaron orkiszowy gotujemy według zaleceń z opakowania.
- 2 łyżki tłuszczu przesmażamy z 3 łyżkami mąki. Powstaje zasmażka, dolewamy ok. szklanki śmietany 12 %. Doprawiany pieprzem, czosnkiem, cebulką prażoną i bazylią. Dodajemy odcedzoną puszkę kukurydzy, gotujemy i w miarę możliwości rozduszamy. Sos powinien mieć wyrazisty smak, ale nie zabijający kukurydzy.
- Makaron ugotowany przerzucamy do miski. Łączymy z sosem i odcedzoną puszką groszku.
- Paprykę czerwoną i żółtą kroimy w kosteczkę i przesmażamy na tłuszczu, żeby była miększa. Dodajemy do makaronu. Całość mieszamy.
- Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy dość obficie żółtym serem.
- Zapiekamy ok. 20 min. w 160 st.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Trójkolorowa sałatka makaronowa z żółtym serem, szynką konserwową i pieczarkami
Trójkolorowa sałatka makaronowa z żółtym serem, szynką konserwową i pieczarkami
Potrzebne składniki ( na dobrą miskę )
- 15-20 dag makaronu trójkolorowego
- 10 dag sera żółtego
- 10 dag szynki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 4 duże pieczarki
- 4 jajka
- 4 jajka gotujemy w osolonej wodzie ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystygnięcia. Bardzo drobno kroimy.
- Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy na maśle. Następnie to samo robimy z papryką żółtą i czerwoną.
- Czerwoną fasolę odcedzamy, przemywamy wodą. Kukurydzę odcedzamy. Dodajemy do reszty.
- 20 dag makaronu kruszymy wcześniej na pół i gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania. Przecedzamy, mieszamy z resztą.
- Ser i szynkę konserwową tniemy w kosteczkę. Dodajemy z majonezem do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego !
Wpis powstał w ramach współpracy z Jestem-eko.pl
Sklep jestem-eko.pl zaprasza.
Dla każdego z Was, na pierwsze zakupy sklep jestem-eko.pl przygotował wyjątkową promocję 10% zniżki.
Wystarczy wpisać w miejscu kodu rabatowego hasło: Kruszynka i gotowe.
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Chętnie bym taką zjadła. Podobają mi się zdjęcia zmieniające się samoistnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSmaczny makaron :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńLubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńmniam:P
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńZapiekanka makaronowa - pychotka;)
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńJeśli chodzi o makarony, ja używam tylko orkiszowe i żytnie. Ostatnio robiłam akurat zapiekankę z kurczakiem i szpinakiem oraz makaronem orkiszowym oczywiście.
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być ;)
UsuńWybieram opcję nr 2 :P
OdpowiedzUsuńJak wolisz ;)
UsuńSałatka - boska!
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńJa również przepadam za takimi zapiekankami dziś u mnie spagetti :)
OdpowiedzUsuńO, też pycha!
UsuńJak smacznie ^^
OdpowiedzUsuńDokładnie.
Usuń