środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto na pierogi Ewy Wachowicz.

Przepis na ciasto na pierogi Ewy Wachowicz pochodzi z Jej książki ,,Ewa gotuje", str. 114. Ciasto wychodzi przepyszne. My skusiłyśmy się na nadzienie serowe i z wiśniami. Sama nie wiem, które lepsze ;)


Potrzebne składniki:

  • 40 dag mąki
  • szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • wiśnie / ser biały
  • cukier
  • sól

Sposób wykonania:
  1. Mąkę mieszamy z gorącą wodą. Delikatnie mieszamy nożem, zagarniając mąkę do środka (zaparzanie ciasta). Wbijamy jajko do środka. Mieszamy.
  2. Ciasto urabiamy dłońmi. Wykładamy na stolnicę. Podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy. Wykrawamy krążki. Nakładamy do środka trochę cukru i umieszczamy na tym owoce. Lepimy pierogi.
  3. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Po wypłynięciu jeszcze 3 minuty. Odcedzamy.
  4. Polewamy tłuszczem, posypujemy cukrem, cynamonem, co kto lubi.
Smacznego !

26 komentarzy:

  1. super bo szukam ciasta pierogowego idealnego :d może to to ????
    moze w piątek zrobię ??? :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ile pierogów z tego wychodzi ??? bo ja potrzebuje na jakieś 100 - 150 :D

      Usuń
    2. Z 25 z porcji, zależy jakie duże.

      Usuń
    3. a ja Ci podpowiem dodaj do wody mleka i lyzke oleju sprawdzone !! ciasto jak aksamit -mowi babcia prawie hahaha 4 wnukow (ostatni juz,juz sie wita z nami

      Usuń
  2. dość podobny przepis do tego co ja robię. mój pochodzi od mamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robie praktycznie tak samo:D tylko najczesciej z calego kilograma maki bo jak zrobie pierogi to szybciusko znikaja - wszyscy uwielbiaja;) jedna z niewielu rzeczy, ktora wychodzi lepiej mi niz mojej mamie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. oo tak! uwielbiam pierogi a żeby było śmieszniej robie je z niemal identycznego przepisu i wychodzą pychotki :D także polecam.

    OdpowiedzUsuń
  5. ile pierogów wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię takie ciasto od lat i zawsze jest mięciutki i sprężyste:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować :) A dodam, że mam jeszcze do tego leśne grzyby :) Potrzebny był mi tylko przepis na ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobnie ale dodaję jeszcze ciepłe masło i zimne mleko. Wtedy ciasto jest mega puszyste. Też zjadłabym pierogi z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie Ci ładne falbanki wyszły. Masz formę do pierożków?

    OdpowiedzUsuń
  10. ja robie tak ,maka ,szczypta soli, proszke oleju i goraca woda, pierogi rewelacja

    OdpowiedzUsuń