Pomysł na ten torcik kiełkował w mojej głowie już dłuższy czas. Jest wzorowany na torciku galaretkowym, jednak ten jest o niebo smaczniejszy !
- 2 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 330 ml śmietany 30 %
- 2 szklanki mleka
- 7 łyżek syropu pomarańczowego
- 5 plastrów ananasa
- 2 pomarańcze
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny
Sposób wykonania:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru i 2 żółtka. Dosypujemy 3/4 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżkę oleju. Delikatnie mieszamy.
- Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. Zostawiamy do wystygnięcia.
- W pół szklanki mleka rozpuszczamy opakowanie żelatyny. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w dość dużą kostkę. Brzoskwinie i ananasy również kroimy.
- Do miski wlewamy 1,5 szklanki mleka, 330 ml śmietany 30 %, rozpuszczoną żelatynę, owoce. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby zaczęło gęstnąć.
- Wykładamy na biszkopt i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego !
Bardzo smaczne połączenie, pycha.
OdpowiedzUsuńDokładnie.
Usuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj zrobić ;)
UsuńFajnie. A ja ciągle ten sernik na zimno wałkuję. No nic, może się kiedyś zmobilizuję na coś bardziej wymyślnego.
OdpowiedzUsuńMasz przepis?
UsuńMmmm wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńsmakowite połączeni smaków:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak.
Usuńowocowe torciki uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńJa również.
Usuńpycha, ale Ty jesteś zdolna, zawsze coś nowego zaserwujesz, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń