Nie ma nic pyszniejszego, niż morele. No może tylko dżem morelowy.
Potrzebne składniki:
- 1,8 kg moreli bez pestek
- 2 konfiturexy
- 0,7 kg cukru
Sposób wykonania:
- Morele starannie myjemy, kroimy na małe kawałki. Wsypujemy do garnka, mieszamy dokładnie z Konfiturexem, gotujemy. Wsypujemy następnie cukier, mieszamy. Całość gotujemy minutę.
- Wyłączamy i mieszamy jeszcze przez minutę.
- Słoiki myjemy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Gorący dżem nalewamy do gorących słoików. Zamykamy szczelnie, odwracamy do góry dnem. Możemy przykryć ręcznikiem, zostawiamy na kilka godzin.
Smacznego !
Mniam, uwielbiam morele!
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię.
UsuńDżemu morelowego chyba jeszcze nie jadłam :)) ale na pewno by mi smakował ^^
OdpowiedzUsuńZ pewnością tak.
Usuńmoje smaki! równie uwielbiam morele :)
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię.
UsuńPyszności. Też dawno nie jadłam ale nie widziałam jeszcze moreli w sklepie. :)
OdpowiedzUsuńMoże później będą.
UsuńPyszny dżemik!
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńWygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńjeju jak ja go lubię:) aż ci zazdroszczę;)
OdpowiedzUsuńJa sobie też.
UsuńMuszę zacząć robić słoiki... Bo domowe najpyszniejsze :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie.
UsuńJa na razie truskawkowy popełniłam.
OdpowiedzUsuńPychotka!
UsuńMmm uwielbiam dżem morelowy. Narobiłaś mi na Niego ochoty. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
W takim razie musisz się za nim rozejrzeć, koniecznie.
UsuńMoże i ja zrobię, dołączyłby do truskawkowych kumpli w spiżarni.
OdpowiedzUsuńPodobałoby mu się tam:)
Usuń