Przepis pochodzi stąd, jednak lekko go zmodyfikowałam. Ciasto wyszło bardzo dobre!
Potrzebne składniki:
- 3/4 kostki masła
- 6 białek
- niecała szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- sok z pigwowca
- masło do formy
Sposób wykonania:
- Masło rozpuszczamy i zostawiamy do wystygnięcia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powolutku cukier. Wlewamy przestudzone masło i sok z pigwowca. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy.
- Czekoladę kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 50 min w 180 st.
Smacznego !
Ładne wyszło :)
OdpowiedzUsuńCiasto łatwe w przygotowaniu to coś dla mnie. ;-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) smaczne, lekkie i puszyste!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda uroczo.
OdpowiedzUsuńŁatwe i pysznie wyglądające ciasto :)
OdpowiedzUsuńMoże uda mi się zrobić takie ciacho na weekend :)
Nigdy, ale to nigdy nie zabrałam się jeszcze za ciasto a'la beza...zawsze wydawało mi się mega trudne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie desery. 😊
OdpowiedzUsuń