Kokosanki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłyśmy wypróbować je z przepisu z kotlet.tv Wyszły bardzo dobre.
Potrzebne składniki ( na 30-35 kokosanek ):
- 200 g wiórków kokosowych
- 1/5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka mleka
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
- 1/5 kostki tłuszczu rozpuszczamy na patelni. Dodajemy 3/4 szklanki cukru. Mieszamy drewnianą łopatką. Dodajemy łyżkę mleka oraz całe opakowanie wiórków. Mieszamy. Zostawiamy do przestygnięcia.
- 2 białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodajemy masę kokosową. Miksujemy.
- Formujemy kuleczki kokosowe. Dosyć prosto się je formuje, ciasto jest dość lepkie.
- Pieczemy ok. 15 min w 180 st.
Smacznego !
ooo, chętnie wypróbuję, przepis dosyć łatwy, może nawet dzisiaj mi się uda, tak smacznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kokosankami ;p
OdpowiedzUsuńWierzę, że są przepyszne, ale nie przepadam za smakiem kokosu, więc przepisu nie wypróbuję. ;-)
OdpowiedzUsuńPycha, znikają w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuńwieki ich nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie dlaczego w składnikach są podane 2 białka a w wykonaniu 4? To ile trzeba użyć bo chętnie wyprubuję przepis?
OdpowiedzUsuń2.
UsuńCzy można zamienić mleko krowie na Kokosowe bądź migdałowe?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi. 😊
to są zdecydowanie moje ulubione ciastka, dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuń