środa, 17 kwietnia 2019

Risotto z pora i dyni wg Michela Morano.

Muszę przyznać, że sama nie jadłam, ale rodzinie bardzo smakowało. Przepis pochodzi z książki ,,Moje smaki" Michela Moran, s.175.

Potrzebne składniki:
  • 1 l rosołu z kurczaka
  • 225 g ryżu okrągłego ( ja dałam długoziarnisty )
  • 2 pory - białe części
  • 80 dag miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • opcjonalnie - 50 g tartego parmezanu, sól morska

Sposób wykonania:

  1. 1/8 kostki masła rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy pokrojony w drobne paski por oraz posiekany czosnek. Smażymy na małym ogniu, nie przypalając warzyw.
  2. Dodajemy do ryżu pokrojone kostki dyni. Smażymy 5 minut na dużym ogniu. Wlewamy 3/4 bulionu i pozwalamy, aby wyparował, mieszamy. Kiedy wsiąknie, dodajemy resztę bulionu. Gotujemy 12-15 minut.
  3. Kiedy ryż jest gotowy, ale nadal trochę twardy dodajemy 1/8 kostki masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
Smacznego!

6 komentarzy: