Muszę przyznać, że sama nie jadłam, ale rodzinie bardzo smakowało. Przepis pochodzi z książki ,,Moje smaki" Michela Moran, s.175.
Potrzebne składniki:
- 1 l rosołu z kurczaka
- 225 g ryżu okrągłego ( ja dałam długoziarnisty )
- 2 pory - białe części
- 80 dag miąższu z dyni, pokrojonego w kostkę
- 1/4 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- opcjonalnie - 50 g tartego parmezanu, sól morska
Sposób wykonania:
- 1/8 kostki masła rozpuszczamy w dużym garnku. Dodajemy pokrojony w drobne paski por oraz posiekany czosnek. Smażymy na małym ogniu, nie przypalając warzyw.
- Dodajemy do ryżu pokrojone kostki dyni. Smażymy 5 minut na dużym ogniu. Wlewamy 3/4 bulionu i pozwalamy, aby wyparował, mieszamy. Kiedy wsiąknie, dodajemy resztę bulionu. Gotujemy 12-15 minut.
- Kiedy ryż jest gotowy, ale nadal trochę twardy dodajemy 1/8 kostki masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty.
Smacznego!
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńO...
OdpowiedzUsuńo super pomysł:)
OdpowiedzUsuńświetne:) zrobie u siebie:)
OdpowiedzUsuńNidy nie jadłam, czas spróbować :)
OdpowiedzUsuńrosół z kurczaka odpada. Jestem wegetarianką. 😊
OdpowiedzUsuń