Jak już pewnie część z Was wie, uwielbiam
wszelkiego rodzaju programy kulinarne i książki kucharskie. Uwielbiam
eksperymentować w kuchni. Zawsze staram się wymyślić coś nie tylko nowego, ale
także smacznego i oryginalnego. W ten sposób powstało wiele deserów, które
często goszczą na domowym stole. Zainspirowana cytatem kucharza Adama Bieńko (http://adambienko.pl) Gotuje tak, aby wydobyć jak najbardziej
naturalny smak użytych składników. Bez pośpiechu, każdy produkt ma określony
czas przygotowania uważam, że w gotowaniu
najważniejszy jest efekt końcowy, a nie pośpiech przy przygotowywaniu dań*.
Grillowanie jest
bardzo popularne zwłaszcza w przypadku osób, które mogą poszczycić się swoim
kawałkiem ogródka, czy działką, na której uprawiają warzywa i owoce. Choć nigdy
nie udało mi się tego spróbować, słyszałam, że grillowane warzywa są naprawdę
smaczne. Tak naprawdę grillować można wszystko to, na co przyjdzie nam ochota,
a inspiracji ze stron internetowych czy znanych kucharzy na pewno nam nie
zabraknie.
Niektórzy z Was
z pewnością wychodzą z założenia, że potrawy znanych osób muszą być drogie,
niezjadliwe, trudne w przygotowaniu. Nie mogę zgodzić się z tą tezą, bowiem
przygotowałam kilka potraw znanych osobistości i składniki wcale nie były
wyszukane. Osobiście nie próbowałam jeszcze niczego z grilla przygotowanego
przez szefa kuchni Adama Bieńko. Prowadzi on własną firmę cateringową, która
świadczy usługi nie tylko w okolicach Krakowa, ale w całej Polsce. Firma
obsługuje zarówno firmy, jak i klientów indywidualnych. Na razie do Krakowa się
nie wybieram, ale z racji tego, że lubię próbować nowości, na pewno skuszę się
na potrawy z grilla w wykonaniu krakowskiego szefa kuchni. Coś czuję, że Adam
Bieńko nie zawiódł by mnie smakiem, wykonanych przez siebie grillowanych
potraw.
*lokowanie produktu
Ale mi teraz smaku narobiłaś , o jo joj haha
OdpowiedzUsuńNie dobrze :D
Mój blog
Z chęcią bym zjadła sobie jakieś pyszne danie z grilla :)
OdpowiedzUsuńByłam kiedyś na evencie w Krakowie, gdzie był właśnie taki grill-ciuchcia ( nie jestem pewna czy to był Adam Bieńko czy inna firma, więc proszę się tym nie sugerować) i okazało się to dość dużą atrakcją. Polecam pieczone ziemniaczki i łososia, no i skoro nie próbowałaś jeszcze warzyw przygotowywanych w ten sposób, spróbuj koniecznie grillowaną cukinię i bataty. Mega pycha!
OdpowiedzUsuńWystarczy cukinię pokroić w dość grube plastry, takie 1,5-2 cm, natrzeć oliwą i lekko posolić. Grillować aż cukinia będzie miękka i soczysta. Najważniejsze żeby plastry nie były za cienkie, bo raz że będą wpadały między kratki grilla, a dwa że psuje to smak. Za cienko pokrojona cukinia to takie wiotkie kółeczka bez smaku.
Skoro już mowa o grillu to niedawno kupiłam sobie tego typu sprzęt i zastanawiam się jakie wegetariańskie potrawy mogłabym na nim przyrządzić. Na pewno przygotuję dużą ilość warzyw, ale nie wiem co jeszcze do nich dodać. Może stworzy Pani wpis na ten temat?
OdpowiedzUsuń