,,Jelito drażliwe. Leczenie dietą" Hanna Stolińska-Fiedorowicz to spora dawka wiedzy teoretycznej, ale także mnóstwo przepisów do wykorzystania na co dzień. Książki o diecie stają się coraz bardziej popularne.
Jelita bywają nazywane naszym drugim mózgiem i pewnie jest w tym sporo racji. Joanna Stolińska-Fiedorowicz zawarła w książce bardzo dużo wiedzy teoretycznej, ale jest ona podana w bardzo przystępny sposób. Przy zespole jelita nadwrażliwego mamy do czynienia z zaparciami, biegunkami lub postacią mieszaną. Autorka wszystkim typom poświęca bardzo dużo miejsca.
Tym, co najbardziej mnie zainteresowało oprócz wiedzy teoretycznej, jest garść praktycznych porad odnośnie tego ile pić, co jeść, co powinno być wykluczone. Na zakończenie znajduje się 140 przepisów przydzielonych do danego typu choroby. Tak naprawdę każdy może z nich korzystać. Są podzielona na dania od samego rana do wieczora i z całą pewnością są różnorodne.
Problemy z jelitami stają się coraz częstszą przyczyną złego samopoczucia chorych. Jak podkreśla autorka, rezygnują oni z życia towarzyskiego, odwołują spotkania, by przez przypadek nie zdarzyło się coś niespodziewanego. Zespół jelita nadwrażliwego z całą pewnością ma różne odmiany i przebieg choroby różni się u poszczególnych pacjentów.
Za książkę dziękuję Selkar.
Przepisy kulinarne to na pewno duży atut tej pozycji.
OdpowiedzUsuńCo prawda, problem choroby mnie nie dotyczy, ale przepisy kulinarne interesują. 😊
OdpowiedzUsuńczytać i pobierać online wszystkie książki, czasopisma i publikacje, tutaj:
OdpowiedzUsuńhttps://pl-biblio.blogspot.com