Dopatrzyłam się, że nie ma osobnego postu dla masy makowej, dlatego postanowiłam taki stworzyć ;)
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki maku,
- dobra szklanka cukru,
- 5 białek,
- 2 żółtka,
- olejek migdałowy do smaku,
- 3 łyżki tłuszczu,
- pół laski wanilii,
- wiśnie,
- rodzynki,
- miód,
- kaszka manna
Sposób wykonania:
- Do 1/2 kg maku dodajemy dobrą szklankę cukru, dodajemy cukier waniliowy i aromat migdałowy.
- Przetapiamy 3 łyżki tłuszczu. Lekko studzimy i dodajemy do maku.
- Dodajemy łyżkę miodu i łyżkę kaszki manny.
- Wrzucamy odcedzony słoik drążonych wiśni.
- Dodajemy rodzynki według uznania.
- Dodajemy pianę z 5 białek.
- Wrzucamy 2 żółtka.
- Mieszamy.
Smacznego !
Zapisują przepis. 😊
OdpowiedzUsuńLubię ją w cieście.
OdpowiedzUsuń