Śledź w oleju z cebulą i cytryną będzie doskonały zarówno na Wigilię, jak i jako przekąska na zwykły dzień.
Potrzebne składniki:
- 5 płatów matiasów
- pół cytryny
- 1 cebula
- 10 zieli angielskich
- 3-4 średnie liście laurowe
- olej
- mleko (do namoczenia śledzi)
- Śledzie moczymy godzinę w mleku. Następnie kładziemy je na sitko i kroimy 1 płat na 4 kawałki. Parzymy cytrynę i tniemy w plastry.
- Układamy w słoiku: pokrojone plastry cebuli, plaster cytryny, ziele angielskie, liść laurowy i śledzie, naprzemiennie aż do góry. Na górze musi być cytryna z cebulą. Zalewamy olejem tak, aby całość była dokładnie przykryta. Zakręcamy słoik i zostawiamy w lodówce co najmniej na 24 godziny.
Smacznego!
Moja mama uwielbia śledzie w każdej postaci, więc pokażę jej ten przepis. 😊
OdpowiedzUsuń