niedziela, 28 lipca 2019

Domowe frytki na oleju rzepakowym.

Frytki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie. Wiadomo jednak, że takie wykonane w domu są smaczniejsze ;)


Potrzebne składniki:
  • 5 dużych ziemniaków
  • sól
  • ketchup
  • olej rzepakowy ( ja użyłam olej rzepakowy firmy Rapso )

Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, a potem na paski lub jeżeli mamy możliwość to wykrawamy karbowane.
  2. Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, aby zakrywał 3/4 wysokości. Czekamy aż się nagrzeje. Wkładamy koszyczek do frytek, jeżeli taki posiadamy.
  3. Delikatnie wsypujemy frytki do garnka. Smażymy, co jakiś czas obracając ok. 15 min. Posypujemy solą i polewamy ketchupem.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. O tak, te domowe uwielbiam mogłabym jeść kilogramami, ale niestety nie mogę zadowalam się więc raz na jakiś czas takim smakołykiem. Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń