Frytki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie. Wiadomo jednak, że takie wykonane w domu są smaczniejsze ;)
Potrzebne składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- sól
- ketchup
- olej rzepakowy ( ja użyłam olej rzepakowy firmy Rapso )
Sposób wykonania:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, a potem na paski lub jeżeli mamy możliwość to wykrawamy karbowane.
- Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, aby zakrywał 3/4 wysokości. Czekamy aż się nagrzeje. Wkładamy koszyczek do frytek, jeżeli taki posiadamy.
- Delikatnie wsypujemy frytki do garnka. Smażymy, co jakiś czas obracając ok. 15 min. Posypujemy solą i polewamy ketchupem.
Smacznego !
Nie przepadam za frytkami.
OdpowiedzUsuńO tak, te domowe uwielbiam mogłabym jeść kilogramami, ale niestety nie mogę zadowalam się więc raz na jakiś czas takim smakołykiem. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuń