Jesień w pełni, więc czas przyrządzić coś z dyni, która doskonale skomponowała się z pigwowcem i jabłkami.
Potrzebne składniki:
- 1 kg pigwowca
- 1 kg dyni
- 1 kg jabłek
- 1/2 kg cukru
- galaretka pomarańczowa
Sposób wykonania:
- Pigwowca obkrawamy, usuwamy gniazda nasienne, wrzucamy do garnka. Zasypujemy 1/2 kg cukru. Mieszamy i zostawiamy, aby puścił sok ( ok. 15 minut ). Zagotowujemy około 10 minut.
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy do gotującego się pigwowca, gotujemy około 10 minut.
- Obieramy dynię, ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka, wszystko razem gotujemy ok. 30 minut, mieszając.
- Na koniec dodajemy galaretkę pomarańczową. Chwilę gotujemy.
- Jeżeli chcemy go zapasteryzować to w słoiki wyparzone w wysokiej temperaturze w piekarniku wkładamy gorący dżem. Zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Przepis ląduję u mojej kochanej mamy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;*
Uwielbiam takie dżemy.
OdpowiedzUsuń