Może i jest z tą konfiturą trochę pracy, ale zapewniam, że efekt jest tego wart ;)
Potrzebne składniki:
- 0,75 kg winogrona
- 0,75 kg pigwowca
- 0,8 kg cukru
Sposób wykonania:
- Pigwowca tniemy na małe kawałki. Zasypujemy 80 dag cukru i gotujemy. Z umytych winogron usuwamy pestki, dorzucamy do pigwowca.
- Całość gotujemy tak długo,aż się nie zrobi gęste. Jeżeli chcemy przechować konfiturę na zimę to wyparzamy słoiki w gorącym piekarniku i wlewamy w nie gorącą konfiturę. Następnie kładziemy je dekielkami do dołu na 5 min., odwracamy i przykrywamy ręcznikiem,zostawiając je do wystygnięcia.
Smacznego !
Na pewno jest pyszna. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie konfitury.
OdpowiedzUsuń