środa, 4 września 2019

Malinowa frużelina.

Wiśniowa frużelina tak mi zasmakowała, że postanowiłam także zrobić frużelinę malinową, która posłużyła mi, jako główny element do masy tortowej, o której będziecie mogli przeczytać już niebawem.


Potrzebne składniki:
  • 1/2 kg malin
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody
Sposób wykonania:
  1. Maliny wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier. Gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody. Gotujemy.
  2. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy do frużeliny, chwilę gotujemy.
  3. Następnie frużelinę przecedzamy przez sitko,aby pozbyć się pestek. Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !

4 komentarze:

  1. Jak dla mnie to za dużo żelatyny. Ja robiąc frużelinę z owoców nie dodaję żelatyny tylko samą mąkę ziemniaczaną .Poza tym żelatyny się nie gotuje tak jak tu jest w przepisie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić czymś żelatynę, bo jestem wegetarianką?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie musisz dawać żelatyny , ja daję tylko trochę mąki ziemniaczanej i to wystarczy

    OdpowiedzUsuń