Pewnego dnia postanowiłam zrobić przepyszne, puszyste ciasto ze śliwką. Inspirowałam się tym przepisem.
Potrzebne składniki:
Sposób wykonania:
- Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, następnie cukier waniliowy i aromat migdałowy, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, na końcu wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem.
- Śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Układamy skórką do dołu na cieście. Pieczemy ok. 45 min. w 180 st. Po upieczeniu przewracamy w taki sposób, aby dół był wierzchem ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam śliwek :(
OdpowiedzUsuń