Witajcie. Dziś u nas gorąco, jest też sezon na ogórki, więc robiliśmy przetwory. Poniżej podaję przepis na ogórki kiszone z czosnkiem, koprem i chrzanem ;)
Potrzebne składniki :
Sposób wykonania:- Ogórki dokładnie myjemy.
- Zostawiamy je w wannie napuszczonej z wodą, dzięki temu nie będą puste w środku.
- Czosnek obieramy.
- Chrzan myjemy i także obieramy.
- Do każdego słoika wrzucamy jeden ząbek czosnku, gałązkę kopru, trochę chrzanu.
- Przygotowujemy zalewę - na 1 litr wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej.
- Ogórki układamy w słoikach pionowo, jeden obok drugiego.
- Zalewamy zalewą aż do samego wierzchu słoika, ponieważ zaś ogórki ją ,,wypiją".
- Odkładamy na 3-4 dni.
- Następnie możemy je wynieść do piwnicy lub jakiegoś zimnego pomieszczenia.
Smacznego !
Bardzo lubię tę ogórki.
OdpowiedzUsuń