Biszkopt z galaretkami i musem jabłkowym będzie doskonały na różnego rodzaju przyjęcia , również te dla dzieci.
Potrzebne składniki:
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- mus jabłkowy
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 galaretki agrestowe
- duży jogurt naturalny
- lukier królewski
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, ubijamy do gęstości. Dodajemy powoli żółtka, mąki, proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
- Pieczemy ok. 30 min. w 140 st. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy na 2 części.
- W 2,5 szklanki wody rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe. Wstawiamy do lodówki, gdy będzie prawie zgęstnięta dodajemy słoik musu jabłkowego i mieszamy. Wylewamy na 1 warstwę biszkoptu. Wstawiamy do lodówki.
- W 2,5 szklanki wody rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe. Gdy zacznie tężeć dodajemy duży jogurt naturalny, mieszamy. Wylewamy na warstwę z musem. Nakładamy wierzchnią część biszkoptu.
- Przygotowujemy lukier królewski, lukrujemy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Pewnie smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta. 😊
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń