niedziela, 10 listopada 2019

Biszkopt z galaretkami i musem jabłkowym.

Biszkopt z galaretkami i musem jabłkowym będzie doskonały na różnego rodzaju przyjęcia , również te dla dzieci.

Biszkopt z galaretkami i musem jabłkowym

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • mus jabłkowy
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 galaretki agrestowe
  • duży jogurt naturalny
  • lukier królewski
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, ubijamy do gęstości. Dodajemy powoli żółtka, mąki, proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
  2. Pieczemy ok. 30 min. w 140 st. Zostawiamy do wystygnięcia, przekrawamy na 2 części.
  3. W 2,5 szklanki wody rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe. Wstawiamy do lodówki, gdy będzie prawie zgęstnięta dodajemy słoik musu jabłkowego i mieszamy. Wylewamy na 1 warstwę biszkoptu. Wstawiamy do lodówki.
  4. W 2,5 szklanki wody rozpuszczamy 2 galaretki brzoskwiniowe. Gdy zacznie tężeć dodajemy duży jogurt naturalny, mieszamy. Wylewamy na warstwę z musem. Nakładamy wierzchnią część biszkoptu.
  5. Przygotowujemy lukier królewski, lukrujemy ciasto. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!


3 komentarze: