Połączenie czekolady, jabłka i kokosu zawsze się udaje;) Przepis zaczerpnęłam od Marioli.
- kostka margaryny + 2 łyżki na polewę
- czubata łyżka kakao
- szklanka pudru cukru
- 8 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 1/2 dużego opakowania wiórków kokosowych + wiórki do posypania ciasta
- 8 krówek
- 4 kostki czekolady
- 3 łyżki mleka
- 6 dużych jabłek
Sposób wykonania:
- Miękką kostkę margaryny ucieramy ze szklanką cukru pudru, dodajemy 8 żółtek, ucieramy na puch. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Osobno ubijamy na sztywną pianę 4 białka. Dodajemy do wcześniej wyrobionego ciasta.
- Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao.
- Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciemną część ciasta wykładamy na blachę.
- Następnie 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 7 łyżek cukru i 1/2 dużego opakowania wiórków kokosowych. Wykładamy to na ciemne ciasto.
- Obieramy 6 dużych jabłek. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy sok i wykładamy na kokosową warstwę ciasta.
- Na jabłka wykładamy białe ciasto równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
- Pieczemy w piekarniku w temp. od 160-180 st. ok. 35 minut.
- Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą ( 8 krówek, 2 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i 4 kostki cukru rozpuszczamy w garnuszku) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Na pewno jest pyszne. 😊
OdpowiedzUsuńByło bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń