niedziela, 3 listopada 2019

Ciasto czekoladowe z jabłkami i wiórkami kokosowymi.

Połączenie czekolady, jabłka i kokosu zawsze się udaje;) Przepis zaczerpnęłam od Marioli.


Potrzebne składniki:
  • kostka margaryny + 2 łyżki na polewę
  • czubata łyżka kakao
  • szklanka pudru cukru
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • 1/2 dużego opakowania wiórków kokosowych + wiórki do posypania ciasta
  • 8 krówek
  • 4 kostki czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 6 dużych jabłek

Sposób wykonania:
  1. Miękką kostkę margaryny ucieramy ze szklanką cukru pudru, dodajemy 8 żółtek, ucieramy na puch. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. Osobno ubijamy na sztywną pianę 4 białka. Dodajemy do wcześniej wyrobionego ciasta.
  3. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy czubatą łyżkę kakao.
  4. Blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem. Ciemną część ciasta wykładamy na blachę.
  5. Następnie 4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo 7 łyżek cukru i 1/2 dużego opakowania wiórków kokosowych. Wykładamy to na ciemne ciasto.
  6. Obieramy 6 dużych jabłek. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odciskamy sok i wykładamy na kokosową warstwę ciasta.
  7. Na jabłka wykładamy białe ciasto równo je rozsmarowując namoczoną w wodzie łyżką.
  8. Pieczemy w piekarniku w temp. od 160-180 st. ok. 35 minut.
  9. Ostudzone ciasto polewamy płynną polewą ( 8 krówek, 2 łyżki margaryny, 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i 4 kostki cukru rozpuszczamy w garnuszku) i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  10. Wstawiamy do lodówki do stężenia.


2 komentarze: