Po pysznym schabie ze śliwką przyszedł czas na równie smaczny schab z morelą. Można także morelę i śliwki połączyć w jednym plastrze, nadziewając je obok siebie.
Potrzebne składniki:
- schab
- cebula
- morele suszone ( ja użyłam morele suszone firmy Kresto )
- sól
- pieprz
- olej
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra ( użyłam papryki węgierskiej Royal Brand )
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób wykonania:
- Ze schabu nie ściągamy błon. Robimy nożem otwór w środku. Natykamy morelami suszonymi, jeżeli schab jest długi pomagamy sobie czymś drewnianym.
- Następnie nacieramy schab olejem, papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem, majerankiem. Obkładamy cebulą, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Wkładamy do jednorazówki i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przeszły. Następnie obieramy schab z cebuli. Obsmażamy na ogniu.
- Dodajemy kilka moreli i cebulę. Podlewamy wodą, aby zakrywała schab do połowy i dusimy do miękkości.
Smacznego !
Za schabem zbytnio nie przepadam, więc to danie tym razem sobie odpuszczę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Możliwe, że kiedyś zrobię dla gości.
OdpowiedzUsuń