niedziela, 26 kwietnia 2020

Murzynek przekładany dżemem porzeczkowym.

Dziś postanowiłam przygotować murzynka z dżemem porzeczkowym, gdyż kiedyś jadłąm u koleżanki i bardzo mi smakował :)

Potrzebne produkty:
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • wiórki kokosowe 

Sposób przygotowania:
  1.  Kostkę margaryny, 3 łyżki kako, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody zagotowujemy razem i wylewamy do miski, czekamy, aż ostygnie. 
  2. Odlewamy 1/3 do polania na wierzch po upieczeniu.
  3. Dodajemy jajka, oddzielając białka od żółtek.
  4. Po wbiciu żółtka dosypujemy 1 szklankę mąki. 
  5. Całość mieszamy.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  7. Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia. 
  8. Dodajemy ubite białka, całość mieszamy.
  9. Ciasto wylewamy na blachę.
  10.  Pieczemy 20 min. w 200 st. 
  11. Polewamy polewą czekoladową.
  12. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  13. Gdy ostygnie przekrawamy murzynek na 2 części.
  14.  Przesuwamy nitkę., aby się przedzielił, układamy 2 części.
  15. Smarujemy dolną część dżemem porzeczkowym.
  16.  Nakładamy górną warstwę.
Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam murzynka. W takim wydaniu, jeszcze go nie jadłam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam murzynka. Bardzo chętnie przetestuje przepis. Przez kwarantanne ostatniu dużo pieke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię murzynka, z dżemem i bez.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych ciast. Dość często je robimy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z takim wydaniem murzynka jeszcze się nie spotkałam. Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosty i tradycyjny placek z kuchni polskiej.

    OdpowiedzUsuń