Dziś postanowiłam przygotować murzynka z dżemem porzeczkowym, gdyż kiedyś jadłąm u koleżanki i bardzo mi smakował :)
- 1 kostka margaryny,
- 3 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 proszek do pieczenia,
- 4 jajka,
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
- Kostkę margaryny, 3 łyżki kako, 2 szklanki cukru, pół szklanki wody zagotowujemy razem i wylewamy do miski, czekamy, aż ostygnie.
- Odlewamy 1/3 do polania na wierzch po upieczeniu.
- Dodajemy jajka, oddzielając białka od żółtek.
- Po wbiciu żółtka dosypujemy 1 szklankę mąki.
- Całość mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia.
- Dodajemy ubite białka, całość mieszamy.
- Ciasto wylewamy na blachę.
- Pieczemy 20 min. w 200 st.
- Polewamy polewą czekoladową.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Gdy ostygnie przekrawamy murzynek na 2 części.
- Przesuwamy nitkę., aby się przedzielił, układamy 2 części.
- Smarujemy dolną część dżemem porzeczkowym.
- Nakładamy górną warstwę.
Smacznego !
Uwielbiam murzynka. W takim wydaniu, jeszcze go nie jadłam. 😊
OdpowiedzUsuńMniam:). Lubię ciasta z dżemem:).
OdpowiedzUsuńUwielbiam murzynka. Bardzo chętnie przetestuje przepis. Przez kwarantanne ostatniu dużo pieke :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię murzynka, z dżemem i bez.
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Dość często je robimy.
OdpowiedzUsuńZ takim wydaniem murzynka jeszcze się nie spotkałam. Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńProsty i tradycyjny placek z kuchni polskiej.
OdpowiedzUsuń