Chyba nie ma takiego turysty, który będąc w Wielkopolsce nie słyszałby o tutejszym przysmaku - pyrach z gzikiem ;) Koniecznie trzeba je też spróbować, gdyż są przepyszne.
Sposób wykonania:- Ziemniaki myjemy.
- Solimy wodę.
- Wkładamy do niej ziemniaki w skórze i gotujemy aż będę miękkie, czyli 30-40 min.
- Biały ser wkładamy do miseczki.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Dodajemy śmietany 12 %.
- Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę. Mieszamy.
- Ziemniaki wyjmujemy na talerz.
- Oczywiście teraz obieramy je ze skórki. Mają inny smak, niż te gotowane normalnie, zapewniam ;)
Smacznego !
Robię je i bardzo lubię. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gzik od czasu do czasu.
OdpowiedzUsuńNa Podkarpaciu jemy ziemniaki i popijamy maślanką lub kefirem :)
OdpowiedzUsuń