środa, 5 sierpnia 2020

Nalewka z pigwy z pomarańczą

I nadszedł czas na nalewkę z pigwy :)





Potrzebne składniki:
  • Garść rodzynek,
  • pomarańcze,
  • cytryna,
  • kilogram pigwy,
  • 0,75 kg cukru,
  • szklanka miodu,
  • 1l spirytusu,
  • 1l wody 

Sposób wykonania:
  1. Kilogram pigwy drobno kroimy, wybieramy gniazda nasienne.
  2. Ścieramy skórkę z pomarańczy.
  3. Dodajemy.
  4. Całość zalewamy litrem wody i litrem spirytusu ( przed wlaniem wymieszać )
  5.  Dodajemy garść rodzynek i sok z pomarańczy.
  6. Następnie musi stać 3 tygodnie.
  7. Potem odlewamy płyn do osobnego naczynia.
  8. Pigwę zasypujemy 0,75kg cukru i dodajemy szklankę miodu.
  9. Codziennie po kilka razy mieszamy około tygodnia, aż się dobrze rozpuści.
  10. Następnie musi postać jeszcze kilka dni.
  11. Odlewamy płyn i mieszamy z płynem pozostawionym za pierwszym razem.
  12. Powinno stać 2-3 miesiące.
Owoce możemy dodać, jako dodatek do herbatki :)

Smacznego !

3 komentarze: