I nadszedł czas na nalewkę z pigwy :)
Potrzebne składniki:
- Garść rodzynek,
- pomarańcze,
- cytryna,
- kilogram pigwy,
- 0,75 kg cukru,
- szklanka miodu,
- 1l spirytusu,
- 1l wody
Sposób wykonania:
- Kilogram pigwy drobno kroimy, wybieramy gniazda nasienne.
- Ścieramy skórkę z pomarańczy.
- Dodajemy.
- Całość zalewamy litrem wody i litrem spirytusu ( przed wlaniem wymieszać )
- Dodajemy garść rodzynek i sok z pomarańczy.
- Następnie musi stać 3 tygodnie.
- Potem odlewamy płyn do osobnego naczynia.
- Pigwę zasypujemy 0,75kg cukru i dodajemy szklankę miodu.
- Codziennie po kilka razy mieszamy około tygodnia, aż się dobrze rozpuści.
- Następnie musi postać jeszcze kilka dni.
- Odlewamy płyn i mieszamy z płynem pozostawionym za pierwszym razem.
- Powinno stać 2-3 miesiące.
Owoce możemy dodać, jako dodatek do herbatki :)
Smacznego !
Mój brat robi nalewkę z pigwy. Jest pyszna. 😊
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe produkty.
OdpowiedzUsuńNa pewno znajdzie swoich zwolenników.
OdpowiedzUsuń