czwartek, 7 października 2021

,,Korea. Nie tylko Kimchi" Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

 ,,Korea. Nie tylko Kimchi" to coś w stylu książki kulinarnej, z której można czerpać pełnymi garściami.


Na początku tej publikacji możemy dowiedzieć się o autorach oraz czym jest kimchi. Najprościej mówiąc, to kiszonki z różnych warzyw, na które przepisy poznamy na późniejszych stronach. Przy robieniu kimchi najważniejsza jest cierpliwość, nie otwieranie słoika zbyt wcześnie, sprawienie, by wszystko było odpowiednio słone. Z tą pozycją na pewno będzie to łatwiejsze, bo autorzy wyjaśniają wszystko krok po kroku. Nie miałam wcześniej do czynienia z kimchi, więc tym bardziej byłam ciekawa tego wydania.

W jednym z rozdziałów znajdują się przepisy m.in. na kimchi: z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, marchwi, ogórków, dyni, łodyg, Kimchi to jednak nie tylko przystawka, więc podano przepisy na potrawy z jego wykorzystaniem: zupę z kimchi, koreańskie pierogi, ryż z kimchi, placki z kimchi, kimchi z tofu. W następnej kolejności poznamy receptury na inne dania koreańskie: marynowaną wołowinę i boczek, koreański tatar, czy naleśniki z porem. Na zakończenie podano też alfabetyczny spis przepisów.

Bardzo podoba mi się staranne wydanie tej książki, sztywna oprawa sprawia, że całość wygląda bardzo efektownie. Pozycja zawiera aż 50 inspirujących przepisów, więc jest z czego wybierać. Przy każdej recepturze podano potrzebne składniki oraz w prosty sposób objaśniono jej wykonanie. To świetna pozycja dla tych, którzy chcą spróbować nowych smaków lub zachwycić się kimchi. 





Książkę można kupić na www.inverso.pl  

Za egzemplarz książki do recenzji dziękuję wydawnictwu.

13 komentarzy:

  1. Książki kucharskie zawsze chętnie dodaję do swoich kolekcji. Koreańskich przepisów u mnie brak, więc będę musiała sobie sprawić tą książkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa wydanie, musze przyjrzeć sie mu blizej,ale i tak wole stara ksiazke kucharska babci przyjaciela z Busan :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla kogoś zainteresowanego tematem, to z pewnością ciekawa pozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałam ostatnio tego typu przepisów. Dzięki. Wartościowa wiedza. Dobrze wiedzieć

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż pracuje w koreańskiej firmie i po każdej kolacji służbowej edukuje mnie na temat koreańskiej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  6. chociaż lubię wschodnie klimaty to jakoś Korea jest mi zupełnie obca

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam nic z tamtych stron świata, więc będę miała ją na uwadze.

    OdpowiedzUsuń
  8. Do kuchni azjatyckiej mi daleko, ale wiem komu mogłabym tę książę sprezentować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiszonki ostatnimi czasy i u nas w regionie rtobią furorę, jak widzę tytuł Kmichi to wiele innowacji, chętnie nabedę ta publikację, kiszonki to moja druga miłość.

    OdpowiedzUsuń
  10. Książka dla mojego syna, on właśnie teraz wszedł w takie kulinarne klimaty. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czasami lubię zjeść jakieś inne danie. Uwazam że taką ksiazka może być przydatna. Czemu nie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Myślę, że dla osoby, która jest wkręcona w kuchnię koreańską i interesuje się tym krajem taka książka to idealne rozwiązanie.

    OdpowiedzUsuń